Beskrivning

Fin vattenrotad

Plecranthus amboinicus heter den på latin. Den har kraftiga håriga blad och blir sällan mer är en halvmeter hög. Den ska kunna sträcka på sig lite mer, men det händer sällan hos mig. Den gillar värme och tappar livslusten snabbt om det är mindre än fem plusgrader.

Den har använts som medicinalväxt i många kulturer. Den finns i en del oljor och salvor och man har traditionellt använt bladen mot förkylning. Bland annat genom att gnida in bröstet med dem.

En lättodlad och smakrik växt som nöjer sig med nästan ingenting. Den växer snabbast i solen, men kan stå i ett norrfönster utan problem. Den har en massa olika namn och det sprider en viss förvirring, mexikansk oregano är det vanligaste, men jag föredrar kryddkarlbergare. Låter elegant på nåt sätt.

Ge den bra, väldränerad jord i en medelstor kruka och håll den fuktig, men inte blöt. Ta nya skott då och då för att hela tiden ha plantor att plocka av om det går åt mycket. Eftersom den kräver lite ljus kan plantorna stå också i ett kök med skuggigare fönster. Plocka skott eller blad och använd färska eller torka dem. Särskilt bra passar kryddan till mexikansk mat och medelhavsrätter.

Smaken är inte särskilt kraftig, däremot. Det går åt lite mer än av andra örter. Stöt eller mixa en näve av bladen till en pasta tillsammans med salt för att få en pasta. Blanda i svartpeppar,spiskummin, vitlök, paprikapulver och chili och använd pastan till att krydda mexikansk mat. Torka resterna till chilipulver.

Objektnr 631488270

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 1 maj 18:57

Kryddkarlbergare n rotad stickling

Utropspris

|0 Bud

30 kr

Auktionen avslutades utan bud

minimoney

Västerås, Sverige

4.9

minimoney

Verifierad

Toppsäljare

1 140 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?