Beskrivning

Slottsteatern på Gripsholm, Per Bjurström

Gustav III:s teater - Det säger mycket om Gustav III:s intresse för teater och den betydelse den hade för honom personligen, när han ansåg det nödvändigt att inrätta en komplett utrustad slottsteater för sin och hovets jämförelsevis korta vistelser på Gripsholm.

Den lilla unika hovteatern på Gripsholms slott färdigställdes 1781 och uppfyllde kung Gustaf III:s önskan om en privatteater på lustslottet i Mariefred. Teatern skapades och inreddes i ett av de fyra rundtornen av arkitekt Erik Palmstedt som inspirerad av sina resor i Europa och Italien lät utnyttja tornets naturliga cirkelform för att skapa en intimare amfiteater. Palmstedts respekt för Palladisk arkitektur slår tydligt igenom i inredningen. Salongen förväntades erbjuda platser för ett sextiotal gäster med majestätsloge och ambassadörsloger inräknade. För ofrälse publik finns fortfarande i kupoltaket de s.k. lornjetterna genom vilka domestik och uppassning också kunde åse föreställningarna, ofta på kunglig uppmaning.

Idag är Gripsholms slottsteater en i sin helhet bevarad teatermiljö där scenens tågvind och kulisskällare står orörda sedan den sista hovföreställning som spelades – trettonhelgen 1785. Den kuliss som användes vid detta tillfälle då pjäsen "Drottning Kristina" spelades, står ännu på scenen.

Den häftade boken (trådhäftad) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är rikligt illustrerad med fotografier och reproduktioner i färg och svartvitt.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 211/175
Ryggbredd ca 2 mm
Vikt ca 92 gram
Sidantal 32
Författare Per Bjurström
Förlag Statens konstmuseer
Språk svenska, bildtexterna även på engelska
Utgivningsår 1982
ISBN 91-7100-213-8

Porto: Skickas i ett förstärkt brev med Posten som kostar 54 kr. För brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant... Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 633123522

Visningar 22

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 20 maj 18:55

Slottsteatern på Gripsholm

Utropspris

|0 Bud

45 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 809 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?